Misschien wil je dan wel meedoen met ons initiatief om op een groot aantal scholen een groep leerlingen/studenten hun ideale lesdag te laten organiseren en hiervan verslag te doen op 1 oktober 2015 volgens het TEDx format. Dit initiatief is bedacht door het team van het transitiepad De leerling centraal van United4Education, een landelijk netwerk van mensen die het onderwijs willen vernieuwen.

 Wat  is het idee?

  • Elke school die deel wil nemen, stelt een groep leerlingen (of studenten) samen die de ideale schooldag voor een andere groep leerlingen ontwerpt. Deze leerlingen vragen tenminste één docent als coach. Tezamen vormen ze het TEDx-team.
  • Hoe je leert, waar je leert, met wie je leert en wat je leert…… het TEDx-team is volledig eigenaar van vorm en inhoud. Voor de uitvoering van de plannen heeft het team een besteedbaar budget van maximaal 500 euro gekregen van de school.
  • De uitvoering van deze schooldag vindt plaats tussen 1 april en 1 oktober 2015.
  • Op 1 oktober organiseren we samen op verschillende locaties in Nederland tegelijkertijd het TEDx Nederland Event en krijgt ieder TEDx-team een tijdslot van 7 minuten om te laten zien wat er is geleerd en hoe er is geleerd. Ook geeft elk TEDx-team één aanbeveling aan hun docenten: ‘Zo zou het leren op onze school verrijkt kunnen worden!’

Wat is ons doel?

We willen 1 oktober bereikt hebben dat 75 scholen (van basisschool tot en met hbo) meedoen met het TEDx Nederland Event. Op 1 oktober vindt ook de  tweede grote jaarlijkse bijeenkomst van United4Education plaats en zal live verslag worden gedaan.

Wat levert het je op?

Een aantal scholen van de Quadraam scholengroep hebben in 2014 op beperkte schaal een soortgelijke dag georganiseerd, eveneens volgens het TEDx principe. Uit hun ervaringen blijkt dat het de school  veel inspiratie oplevert om vorm en inhoud te geven aan eigentijds onderwijs. Dit vooral dankzij de combinatie van samen bedenken en doen. En het levert je leerlingen natuurlijk ook letterlijk en figuurlijk een podium om te laten zien wat ze kunnen en wat hun ideeën zijn over de ideale lesdag.

Wil je meer weten?

En natuurlijk kun je ook altijd contact met mij opnemen (i.beumer@devirieu.nl). Ik vertel met alle plezier meer over dit initiatief en de andere activiteiten van het transitiepad De leerling centraal.

 

Vind jij het ook belangrijk dat het leren van de leerling/student centraal staat?